sobota 22. června 2013

Jeden svět n°4

Je festival určený dokumentárním filmům o lidských právech. Zmínila jsem se o něm v jednom z minulých příspěvků (Šmejdi).

Díky němu mají diváci možnost shlédnout opravdu (ale OPRAVDU) netradiční snímky.

Mě osobně některé z nich velmi oslovily a jednotlivé příběhy bych tady ráda vyzdvihla.

Ze všech letos přihlášených dokumentů jsem si jich nakonec vybrala "pouze" 36.

A abych případné čtenáře nezahltila, rozdělím je do 6 příspěvků po 6 dokumentech ...
___________________________________________________________________________

19. Na titulní straně New York Times
Dokument otevírá divákům a divačkám dveře přímo do srdce jednoho z nejvýznamnějších amerických deníků. Sleduje novináře při práci, ukazuje například průběh jejich porad. Mimo to přináší svědectví o proměnách, kterými mediální průmysl pod tlakem vnějších okolností momentálně prochází. Na jedné straně katastrofy v přímém přenosu, vytváření každodenních senzací a tlak na přímou komunikaci se čtenáři. Na straně druhé hledání cesty, jak vyvážit boj o co nejrychlejší šíření informací a snahu přinášet zprávy podložené ověřenými fakty včetně kritických analýz. Filmem se prolíná otázka, jakou roli média v těchto turbulentních časech vlastně sehrávají a jak by jejich působení mělo vypadat v budoucnu.

20. Normální život
Cecilie a Katrine jsou jednovaječná dvojčata, což není na první pohled vůbec poznat. Katrine je čilá dvanáctiletá dívka s dlouhými blond vlasy, obklopená vždy přáteli ze školy a z fotbalového týmu, zatímco Cecilie je o hlavu menší, bledá a hubená. Holčičky vypadají jako dvojčata na rodinných videích jen do svých 2 let, kdy se u Cecilie projevila leukémie a začal její dlouhý boj o život. Režisérka Mikala Krogh ukazuje, jak se běžná dánská rodina pokouší žít normální život v nejistotě, kterou přináší smrtelná choroba dítěte, a jak Cecilie hledá stabilitu a jistotu v každodenních domácích povinnostech, koníčcích a školních úkolech.

21. Rychlost - hledání ztraceného času
Také nemáte dost času na svou rodinu, přátele, koníčky a připadává vám, že svůj život nežijete tak, jak byste si přáli? Pocit věčného "nestíhání" a časového tlaku přiměl mladého německého dokumentaristu Floriana Opitze hledat příčiny a možná řešení tohoto problému moderní společnosti. Jedno je jisté - lidé jsou v zajetí rychlosti moderního světa, a přestože používají technologie, které by jim měly čas šetřit, mají ho stále méně. Protipól neblahého trendu pak nalezl u lidí, kteří se rozhodli své životy zpomalit a žít ve větším souladu s přírodou.

22. Salma
Když bylo Salmě 13 let, rodiče ji zavřeli do sklepa a zakázali jí studovat a chodit ven. Toto domácí vězení trvalo 9 let, dokud pod nátlakem nesouhlasila s dohodnutou svatbou. Pak se pouze přesunula do další izolace - pod drobnohled manžela a jeho rodiny. Muslimská dívka z jihu Indie našla ve svém "vězení" jedinou útěchu v psaní básní. V nich popisuje nejen své touhy a přání, ale především otevřeně a do nejintimnějších podrobností líčí krutý život dívek spoutaných extrémně přísnými islámskými nařízeními a zvyky ve své vesnici.

23. Sestry
Těhotná žena leží na nemocničním lůžku a křičí. Břicho má tak velké, že ani nemůže ležet na zádech. Pokoušela se porodit doma, ale plod ani po 12 hodinách nevyšel. Příbuzní tedy sestavili nosítka a další půlden ji táhli do nejbližšího zdravotnického zařízení, kde se na poslední chvíli podařilo zachránit alespoň ji. Pro nás něco nepředstavitelného.

24. Sexy Baby
Film reflektuje sexualizované zobrazování ženského těla médii včetně internetu a působení těchto ikon na mladé lidi. Filmařky prostřednictvím tří na první pohled diametrálně odlišných osudů ukazují, jak jsou ženská měřítka krásy a přitažlivosti ovlivňována všudypřítomnými erotickými obrázky a videi. Velkou roli přitom hrají sociální sítě, kde se na profilech uživatelek stávají fotky polonahých těl a vyzývavých póz téměř nutností.
_________________________________________________
Převzato a částečně pozměněno: Jedensvet.czFilmy A-Z

Žádné komentáře:

Okomentovat