úterý 18. června 2013

Praia das Catedrais + Lugo + Arde Lucus

Můj úplně poslední erasmácký výlet byl 3v1. V jeden den jsem navštívila Praia das Catedrais, Lugo a festival Arde Lucus.

Praia das Catedrais (španělsky Playa de las Catedrales) se nachází na severu Galicie, nedaleko městečka Ribadeo. Xunta de Galicia (galicijská vláda) vyhlásila Praia das Catedrais za přírodní památku. "Pláž katedrál" svůj název a titul získala opravdu zaslouženě. Po tisících let působení větru, vln a mořské vody se v břidlicových skalách vytvořily oblouky vysoké desítky metrů, připomínající pilíře katedrály, mimo to i všelijaké jeskyně, písečné chodby, jezírka mezi kameny a další zvláštnosti. Zajímavý na tom všem je i fakt, že tu příliv stoupá a klesá více, než je obvyklé, a navíc velmi rychle. V jednu chvíli se dá procházet po písčité pláži, kolem úpatí skalisek, mezi skalními oblouky a šplhat se na útesy. A pak začne příliv, pláž zmizí, moře vystoupá a dosahuje až do poloviny délky skalních oblouků. Nebo naopak... V jednu chvíli z moře vyčnívají pouze masivní skalní oblouky, pak moře ustoupí a odhalí nádhernou pláž, úzké průrvy mezi skálami, průchozí jeskyně, laguny a jezírka dočasně vytvořená u úpatí skal a mezi břidlicovými kameny.

V podvečer jsme zamířili do Luga, kde se tento víkend konal festival Arde Lucus. Město se nachází na severovýchodě Galicie. Založeno bylo Římany někdy kolem roku 25 př.n.l. a dodnes se zachovaly monumentální hradby (zapsané na seznam Světového dědictví UNESCO), které vedou kolem celého města.

Festival Arde Lucus oslavuje právě založení města a připomíná slavnou éru starověkého Říma. Slavnost se nese v duchu pochodujících římských legionářů, arény, gladiátorských zápasů, procházejících se římských občanů, bubnů... Zkrátka atmosféra z Gladiátora a Spartaka naživo.

Praia das Catedrais









Lugo




Arde Lucus


















3 komentáře:

  1. páni, to musí být neobyčejně nádherné místo! Ten příliv a odliv bych vážně moc chtěla zažít!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasné je hlavně to místo. :) Co se fotek týče, nejsou všechny moje. Jela jsem tam, když byl odliv. A aby byl obrázek o Catedrais kompletní, fotky přílivu jsem tak trochu ukradla z netu. :D

    OdpovědětVymazat