středa 24. dubna 2013

Semana Santa

To by nebyla Galicie Galicií, aby neměla Semana Santa. Zatímco u nás se Velikonoce slaví 3 dny, pro celé Španělsko jsou příležitostí k další velkolepé slavnosti, která trvá celý týden.

I tady se o Svatém týdnu udržuje tradiční odlet zvonů do Říma.
Na Jueves Santo (náš Zelený čtvrtek) při modlitbě Gloria in Excelsis Deo se zvony naposledy rozezní a poté umlknou, aby vykonaly svou každoroční pouť do Říma. Tam jim svatý otec požehná a zvony se vrací zpět. Pokud by zvony cestu nevykonaly, přinese to podle pověsti městu neštěstí.

SEMANA SANTA V SANTIAGU DE COMPOSTELA

Dodnes je Semana Santa pro Galicijce především náboženským svátkem. Okrem toho, že se konají nejrůznější hudební a divadelní představení, slouží se každý den liturgie (bohoslužby). A jako zlatý hřeb se ulicemi vypravují okázalé procesiones (průvody) jakožto demonstrace jejich víry. Procesí pořádají cofradía (jednotlivá bratrstva) a buď jsou pojmenované na počest významné události toho dne, nebo přímo po bratrstvu.

Letošní průvody:
Procesión Virgen de los Dolores, Procesión de la Entrada en Jerusalén, Procesión de la Esperanza, Procesión de la Humildad, Procesión del Santísimo Cristo de la Paciencia, Ejercicio del Vía Crucis, Procesión de los Estudiantes, Procesión de la Última Cena del Salvador, Procesión de Jesús Flagelado, Procesión del Santo Encuentro, Procesión de la Quinta Angustia, Procesión del Santo Entierro, Procesión de la Virgen de la Soledad, Procesión de los Hermanos, Procesión del Cristo Resucitado.

Jaký dojem procesiones zanechaly ve mně?
... víření bubnů, zvuk trubek, pravidelný rytmus, ve kterém dřevěné kříže dopadají na kamenné kostky, tlumený zpěv, noc, déšť, vůně kadidla, zapálené svícny, bosá chodidla, kajícníci, zahalení a tajemní, kráčející městem, bezejmenné postavy, v rudých kápích a tmavém rouchu, nepoznaní ...
___________________________________________________________________________

Miércoles de Ceniza.
Škaredá, sazometná, popeleční středa.
- český přívlastek získala podle zvyku v tento den vymetat komíny
- nepatří do Svatého týdne, od Tří králů do Popeleční středy probíhá masopust a následuje 40-ti denní půst

SEMANA SANTA

Domingo de Ramos. Entrada triunfal de Jesucristo en Jerusalén.
Květná neděle. Ježíšův triumfální vjezd do Jeruzaléma.
- název svátku je odvozen od květů, jimiž bývají kostely vyzdobeny a které mají připomínat palmové větve, jimiž lid vítal Ježíše

Lunes Santo. Unción de Jesús en casa de Lázaro. Jesús expulsa a latigazos a los mercaderes del Templo de Jeruzalén.
Svaté / modré, někde žluté pondělí. Ježíšovo pomazání v Lázarovo domě. V jeruzalémském chrámu Ježíš zbavuje ran a bolesti obchodníky.

Martes Santo. Jesús anticipa a sus discípulos la traición de Judas y las Negaciones de San Pedro.
Svaté / šedivé úterý. Ježíš svým učedníkům předesílá zradu Jidáše a popření Svatého Petra.

Miércoles Santo. Judas Iscariote conspira con el Sanedrín para traicionar a Jesús por treinta monedas de plata.
Svatá středa. Jidáš Iškariotský se spolčuje se Sanhedrinem a za třicet stříbrných zrazuje Ježíše.

Jueves Santo. Lavatorio de los pies. La Última Cena. Eucaristía. Oración de Jesús en el huerto de Getsemaní. Arresto de Jesús.
Svatý / zelený čtvrtek. Umývání nohou. Poslední večeře. Eucharistie. Ježíšova modlitba v Getsemanské zahradě. Zatčení Ježíše.
- český přívlastek byl převzat z němčiny, vznikl zkomolením původního názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek).

Viernes Santo. Prisión de Jesús. Los interrogatorios de Herodes y Pilato. La flagelación. La coronación de espinas. Vía Crucis. Crucifixión de Jesús. Sepultura de Jesús.
Svatý / velký pátek. Věznění Ježíše. Výslechy Heroda a Piláta. Bičování. Korunovace trny. Ukřižování Ježíše. Pohřeb Ježíše.

Sábado Santo. Vigilia Pascual.
Svatá / Bílá sobota. Velikonoční vigilie.
- končí postní doba, český přívlastek získala zřejmě od bílého roucha neofytů, kteří se po celý den intenzivně připravovali na křest o velikonoční vigilii, název může také pocházet z lidových zvyků velkého úklidu a bílení, konaných v tento den před nedělí Zmrtvýchvstání

Domingo de Resurrección. Pascua.
Neděle Vzkříšení, Zmrtvýchvstání / Boží hod velikonoční. Velikonoce.
______________________

Velikonoční pondělí tak, jak ho známe (s pomlázkami, kraslicemi, mrskáním děvčat a koledováním), je opravdu specialita jen českých zemí a Slovenska.


Capirotes (charakteristické špičaté kápě)














Žádné komentáře:

Okomentovat