úterý 23. dubna 2013

Světový den knihy a autorských práv

V úterý 23. dubna 2013 se koná Světový den knihy a autorských práv. Tento významný den vyhlásilo UNESCO, slaví se od roku 1995 ve více než 100 zemích světa na všech šesti kontinentech.

23. duben je symbolické datum. V roce 1616 zemřel toho dne William Shakespeare. On však nebyl jedinou osobností světové literatury, která v tento den opustila tento svět. 23. dubna 1616 zemřel i Miguel de Cervantes Saavedra a dokonce i peruánský spisovatel Inca Garcilaso de la Vega. Toho především proslavila jeho kniha dějin říše Inků Comentarios Reales de los Incas (Královské komentáře).

Datum 23. dubna je spojeno i s jinými významnými lidmi z oblasti literatury. 23. dubna 1899 se narodil americký prozaik ruského původu. Pro jeho romány je typický složitý alegorický a symbolický zobrazovací postup, mystifikující čtenáře. Proslavila ho kniha Lolita, která se točí okolo problému erotické posedlosti.

Prvotní nápad slavit 23. dubna jako Světový den knihy autorských práv má svůj původ ve španělském Katalánsku. Tento den se zde oslavuje svatý Jiří a daruje se růže každému, kdo si koupí knihu. Do tohoto projektu se zapojila i Česká Republika. Některé knihovny si připravily na tento den Literární noc a v různých institucích budou probíhat besedy a čtení známých osobností.

Samozřejmě je tento den věnován všem autorům knih celého světa. A zároveň by měl připomenout i jejich autorská práva, neboť kniha je autorovým rukopisem - dílem, kterému věnoval hodně času a úsilí.
___________________________________________
Částečně převzato a pozměněno: www.literarky.cz.

Česká pošta má ve své sbírce dokonce poštovní známku ku připomenutí právě tohoto výročí.

Žádné komentáře:

Okomentovat