pondělí 25. listopadu 2013

Once Upon a Time

... Bylo, nebylo. Žili jednou dva producenti a přišli s námětem na nový americký televizní seriál.

Napoprvé sice neuspěli, ale nakonec (o několik let později) byl seriál natočen. Adam Horowitz a Edward Kitsis spolupracovali již dříve, a to na seriálech Lost, Felicity, Popular, Birds of Prey, One Tree Hill, Life as We Know ItBlack Sash a na filmu Tron: Legacy. Ne všechny jejich společné počiny měly úspěch, ale o Lost a Once Upon a Time se to podle mě říct dá. Alespoň já si tyhle dva seriály vážně oblíbila.

A o čem že to vlastně je?

Zkuste si představit, že pohádkový svět existuje. Je plný kouzel, strašidelných tvorů a všech pohádkových postav, na které si jen vzpomenete... 
Ten svět ale opravdu existuje a stejně tak lidé v něm. Jenže na rozdíl od většiny pohádek, kde jste na konci slýchali "A žili šťastně až do smrti...", tady všechny příběhy pokračují.

"... Jednoho dne jel kolem křišťálové rakve princ, kterému se Sněhurka velmi zalíbila. Přistoupil k rakvi, sklonil se k ní a poté ji políbil.  V tu chvíli se Sněhurka nadechla a znovu ožila ..."

A jak to dopadlo se zlou královnou? V Once Upon a Time seslala na celou zem kletbu. Pohádkové bytosti se ocitly ve Storybrooku, malém obyčejném městečku v Nové Anglii, ale hlavně - zapomněly! Zapomněly, odkud přišly a kým jsou. A začaly žít obyčejné životy.


Once Upon a Time vysílá televizní stanice ABC už od října 2011. Stejně jako na většinu ostatních filmů a seriálů se i na tento dívám v originále. A český překlad mi v tomto případě přijde o to nešťastnější, o co povedenější a hravější byla práce tvůrců se jmény postav. Jména obyvatel Storybrooku jsou totiž odvozena od jejich pohádkových předloh.

  • Tak například Červená Karkulka - Red Riding Hood se v našem světě jmenuje Ruby. Inspirací pro jméno se stal rubín - krvavě rudý drahokam.
  • Sněhurka - Snow White ve Storybrooku vystupuje jako Mary Margaret Blanchard. Příjmení je odvozené z francouzského slova blanc / blanche - bílá. Mary Margaret zase představuje část jména skutečné ženy jménem Maria Sophia Margaretha Catharina von Erthal. O té se traduje, že byla inspirací pro původní Sněhurku.
  • Zlá královna - Evil Queen má jméno Regina Mills. Regina je ženské jméno latinského původu, znamenající královna. Příjmení vzniklo patrně odvozením z řeckého slova μήλο (mílo) - jablko (připomínka otráveného jablka, jež dala královna Sněhurce). Ale také by mohlo mít spojitost s královniným původem. Její matka Cora byla totiž dcera mlynáře (Miller's daughter).
  • Jiminy Cricket alias Dr. Archie Hopper. V pohádce cvrček, ve Storybrooku alespoň náznakem (hopper - skákavý hmyz).
  • Rumplestiltskin v pohádce spřádá slámu ve zlato - odtud Mr. Gold.
  • Popelka - Cinderella se jmenuje Ashley Boyd. Jméno Cinderella pochází od slova cinders - uhlíky. Z uhlíků pak vzniká popel - ash, odtud Ashley. Příjmení má původ v galském slově buidhe - světlovláska.
  • Kouzelné zrcadlo - Magic Mirror najdeme ve Storybrooku pod jménem Sidney Glass. Slovem glass může být v angličtině myšleno právě i zrcadlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat