čtvrtek 21. listopadu 2013

Moje vlastní zamyšlení nad zvířaty

To jsem se tak jednou ráno probudila, budík ještě nezvonil, a protože jsem měla před přednáškou spoustu času, lebedila jsem si chvíli v posteli. Napadlo mě u toho pár zajímavých postřehů.

Tak zaprvé - PROČ PIJEME ZROVNA MLÉKO KRAVSKÉ?

Protože mléko od kozy smrdí kozím chlívkem? Nepoložili jste si někdy otázku, proč dojíme jenom krávy? Proč se v krabicích neprodává třeba mléko vepří, ovčí nebo koňské? Vždyť přece každý savec krmí svoje mláďata mlékem... Tak proč využíváme jenom krávy ?!!

Za další - PROČ MÁME POTŘEBU ZVÍŘATA ROZDĚLOVAT?

Na wikipedii jsem našla skutečně rozkošný přehled:


Už malé děti ve školce se učí, jak se zvířátka rozdělují. Dá se to pojmout i takto: zvířata dělíme na nebezpečná, škodlivá a užitečná.

Do první skupiny patří zvířata, která ohrožují lidem zdraví nebo přímo život. Na ty bychom si měli dát velký pozor. Patří sem člověku nebezpečné šelmy jako lvi a tygři, ale ohrozit na životě by nás mohl i takový pes! Takže na psy pozor a raději je držet hodně zkrátka.
Aneb raději všechna ta nebezpečná zvířata hned pochytáme, zavřeme do Zoo, případně ochočíme a připneme na vodítko. Co kdyby je napadlo, aby na nás bezdůvodně zaútočila... Počkat. To vlastně dělají jen lidé...

Ve druhé skupině máme zvířata škodlivá. To jsou prý všichni živočichové, kteří ohrožují lidské zájmy. Například mají tu drzost, že snižují zemědělské, lesnické a rybářské výnosy nebo ničí lidské zásoby a zařízení. Neslýchané! Takové myši, krysy a bobři by měli být rádi, že je tu ještě vůbec trpíme, ideálně zalézt někam hluboko pod zem a neužírat nám naše polní plodiny! Ať si vypěstují svoje, že jo.

Poslední skupina se (na rozdíl od předchozích dvou) těší velké oblibě. Řadí se sem zvířata užitečná - ta, pro něž má člověk nějaké záměrné využití. To jsou jednak zvířata hospodářská, užitková domácí a pak domácí neužitková. Takové krávy, ovce a slepice mají na tomto světě jednoduché poslání - bez výhrady sloužit lidem. Mají se rodit, vyrůstat bez matek a pak lidem poskytovat úplně vše, čeho jsou schopny. Nechat se dojit, rodit telata jako na běžícím pásu, snášet vejce nebo se nechat stříhat na vlnu, bez protestů mají snášet ne-lidské zacházení a na závěr se nechat naporcovat. Zní to docela hrozně... Ale proč bych si to plecko nekoupila? Vždyť proto ta zvířata přece chováme! Vždyť od toho tu na Zemi jsou! Zvířata, abychom je jedli, stromy, abychom je káceli, a nerostné suroviny, abychom je za každou cenu vydolovali !!!

O něco lepší osud čeká na zvířata s nálepkou domácí neužitková. Kdybyste to ještě nevěděli, tak kočky a psi slouží k uspokojení emocionálních potřeb člověka. My lidé jsme přece křehké emocionální bytosti. A po těžkém dni v práci, kdy jsme pokáceli kus amazonského pralesa, vyhubili několik dalších živočišných druhů a od dojnic načerpali několik hektolitrů mléka, si zasloužíme taky trochu té lásky a  pomazleníčka od našich domácích miláčků. Škoda jen, že existují tací, co dovedou i tyhle přeroztomilé tvory k smrti utýrat.

Tak mi přijde, že hospodářská zvířata mají tu smůlu, že je matka příroda neobdařila účinnou zbraní proti nám lidem. Takoví medvědi a lvi mají vyhráno. Sice jsme jim nedovolili žít tak, jak by normálně žila, ale aspoň jsme je zavřeli do klecí a snažíme se jim to patřičně vynahrazovat. Krávy takové štěstí nemají. A úplně nejlíp na tom jsou žraloci. Sice nechápu, proč ještě v Zoo nemají odpolední krmení žraloků, a místo toho si klidně dál plavou v oceánu jako před miliony let... Ale to je asi taky jen otázka času, kdy si podrobíme i oceán.

A na konec - PROČ SE PRODÁVÁ MASO JEHNĚČÍ A TELECÍ?

To nám nestačí skopové a hovězí? Zkusili jste se na to někdy podívat z druhé strany? Jehněčí maso je maso ořezané ze zabitých jehňátek, telecí je maso ze zabitých telátek. A velký hřeb večera - to nejprodávanější maso, kuřecí, je z mláďat od slepice = kuřátek! Mám pocit, že jsme už tak zdegenerovaní touhle hnusnou konzumní dobou, že nám označení kuřecí, telecí, jehněčí vůbec nenavodí pocit, že jde o kuřátka, telátka a jehňátka. Ale jde! A jak to, že se ještě neprodává maso ze štěňátek a koťátek ?!! To by byla teprve lahůdka!

Žádné komentáře:

Okomentovat