pondělí 18. listopadu 2013

3 tipy na trvalé zvýšení životní energie

Chcete se pustit do něčeho nového?
Je před vámi nová šance či příležitost nebo jste okolnostmi dohnáni ke změně?
Nebo jen chcete lépe zvládat stávající záležitosti?
Chtěli byste, ale prostě to nejde, nemáte potřebnou vitalitu?

Je možné, že vaše tělo nemá, co potřebuje. Chybí mu energie. V dnešní době je to běžné, spousta lidí dává přednost vydělávání peněz, dohánění termínů v práci nebo se honí za něčím jiným a ztrácí tak drahocennou životní energii. Lidé zapomínají na péči o své tělo. Avšak vaše tělo je to jediné, co s vámi bude procházet celý život, a pokud se mu budete správně věnovat, vrátí vám to v podobě vaší nekonečné energie, vitality, zdraví a s tím spojeného štěstí.

Vaše životní energie se zvenku projevuje jako vaše vitalita, odvaha a soustředění. To jsou nedílné součásti vašeho úspěšného života. Mám pro vás 3 tipy, jak si vaši životní energii můžete trvale navýšit:

1. Jezte a pijte kvalitně
Co jíte, významně ovlivňuje úroveň vaší energie. Energii můžete díky jídlu dobíjet pravidelně. Stačí si jídlo trochu plánovat a přemýšlet o něm. Vaše tělo vám poděkuje, když vyměníte konzervy a polotovary za čerstvě připravené jídlo. Balené a konzervované potraviny jsou energetičtí upíři, vysají z vás veškerou motivaci a elán. Naopak i to nejjednodušší jídlo připravené doma ve vás rozproudí čerstvou energii. Dejte přednost celozrnnému pečivu před bílým, omezte bílý cukr a mléčné výrobky vyměňte za zakysané. Vždy si vzpomeňte na čerstvou zeleninu a ovoce. Jsou to dobíječi vaší energie. Obecně platí, že je lepší jíst méně a střídmě. Jezte pravidelně 5x denně malé porce. Mějte u sebe vždy müsli nebo proteinovou tyčinku, abyste se vyhnuli tomu, že se vrhnete na bagetu s majonézou nebo na hamburger.
Pokud někdy cítíte hlad, může to být proto, že málo pijete. Voda je přítel vaší životní energie. Čistou vodu mějte vždy u sebe! Voda, kterou pijete, by měla být bez chloru. Na některých místech proto vodu z kohoutku raději vynechejte. Vybírejte si filtrovanou nebo balenou. Voda vaši energii vždy podpoří. Omezte co nejvíce sladké nápoje, kávu a černé čaje.

2. Hýbejte se a dýchejte!
Choďte, běhejte, plavejte, jezděte na kole, cvičte... Dělejte cokoliv, co je vám blízké a dostupné. I krátká procházka kolem domu je lepší než se vymlouvat, že nemáte na pohyb čas. Pokud vás nedostatek času na pravidelný pohyb trápí, zaparkujte auto dál než obvykle a dojděte pěšky nebo výtah vyměňte za schody. Vaše tělo vám poděkuje. Při pohybu do vašeho mozku proudí kyslík a další chemické látky a hormony. Ty způsobují, že po absolvování pohybové činnosti máte lepší náladu a více energie. Spojte pohyb s dýcháním! Pro vaši optimální pohodu je třeba zhluboka dýchat. Soustředěně se nadechujte a vydechujte. Čistíte tak své tělo a nabíjíte ho energií. Dýchání do břicha vás energií nabije, i když právě musíte sedět. Cíleně se několikrát zhluboka nadechněte a energie se ve vás rozproudí.

3. Choďte brzy spát
Možná se vám to bude zdát dětinské, ale nejlepší na to, abyste trvale disponovali dostatkem životní energie je chodit spát před 22. hodinou. Podle ajurvédy platí, že "hodina spánku před půlnocí vydá za dvě hodiny spánku po půlnoci". Někdy to samozřejmě z různých důvodů není možné, ale budete-li se cítit vyčerpaní, jděte 3 noci za sebou spát před 22h a sami ucítíte ten úžasný příliv nové energie a chuti do života.

Výše zmíněné tipy fungují, ale jen tehdy, když je aktivně používáte. Udělejte si proto z činností, které vám životní energii zvyšují, návyk. Je to vaše volba a vy se každý den rozhodujete, zda si k jídlu dáte něco kvalitního, zda si den zpestříte pohybovou aktivitou nebo zda televizi vypnete o něco dříve a půjdete spát. Vy rozhodujete, zda prožijete energií nabité dny nebo budete jen přežívat.
____________________________________________________
Převzato: Budstastny.cz, 3 tipy na trvalé zvýšení životní energie

Žádné komentáře:

Okomentovat