sobota 25. května 2013

Zákaz kouření v restauracích ?

Že bychom se konečně dočkali? 

Jít s partnerem na večeři, nebo s přáteli do baru a nevracet se celí vyuzení? To si zatím v Čechách moc představit nedokážu. Tady ve Španělsku jsem si na ten luxus ale zvykla a v českých hospodách zase zapláču. A to doslova, protože v zakouřeném prostředí mi trpí nejen nosní sliznice a plíce, ale také oči. A v podstatě to odnáší i ten zbytek. Když už se chce člověk bavit a zatancovat si, musí se připravit na to, že se v noci bude vracet nasáklý kouřem - od vlasů a pórů až po oblečení.

Tak si říkám proč ?! Máme tohle zapotřebí ?! Proč musí nekuřáci doplácet na tenhle ohavný zdraví škodlivý zlozvyk? Když už chtějí ničit zdraví, tak ať ničí aspoň svoje. Dost na tom, že nám tím otravují život i vzduch. Proč se ve věci kouření nepostupuje obdobně jako v právu? Zjednodušeně řečeno platí, že každý může uplatňovat svá práva jen do té míry, aby tak nezasahoval do práv druhé osoby. Ať si každý ničí vlastní zdraví podle libosti, ale když tím začne ničit zdraví i ostatních lidí, tak to podle mě v pořádku není.

Mimochodem, ve Španělsku to funguje. Žádné podniky kvůli zákazu kouření nekrachují. Tržby neklesají. Když se lidé chtějí bavit, jdou. Fakt, že u toho nemůžou svým společníkům vyfukovat kouř do obličeje jim evidentně nevadí. Na zahrádkách a venkovních posezeních se kouřit smí. Když se jde do baru, kuřáci nemají problém se svým nešvarem tu a tam odejít ven. Ostatně ... nikdo je nenutí.


ZÁKAZ KOUŘENÍ V RESTAURACÍCH MÁ BÝT OD LEDNA 2014

Kouření v restauracích má být zakázáno od ledna 2014, vedle běžných cigaret se vztahuje i na elektronické cigarety a vodní dýmky s tabákovou náplní. Kouřit by se mohlo jen na otevřených předzahrádkách.

ČTK to řekl legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09). Zákon podle něj také zakáže prodej tabáku i alkoholu v automatech, kde by se  k nim dostaly děti. Za prodej alkoholu či cigaret dětem bude sankce dva miliony korun, za prodej mládeži milion.

"Návrh zákona jsme poslali do vnějšího připomínkového řízení, do vlády jej pošleme v červnu, platit by mohl od 1. ledna 2014," uvedl náměstek k normě, která má posílit ochranu nekuřáckého prostředí a dětí a mladistvých před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek.

Podle důvodové zprávy je ČR jedinou zemí EU, kde je možno provozovat čistě kuřácké restaurace. Zákaz kouření v restauracích si podle průzkumu přeje 78% obyvatel.

Kouří třetina dospělých Čeček a Čechů, kouřit zkusila polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých. Pravidelnými kuřáky je 18% patnáctiletých. Rizikově pije alkohol 22% dospělých mužů a 7% žen. Pravidelně ho pije 60% mladistvých. Problémově užívá drogy 40 200 lidí, zkušenost s konopím má 40,3% studentů.

Vedle zvýšení sankcí počítá norma například s tím, že v restauracích bude v nabídce vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj stejného objemu jako nejlevnější alkoholický nápoj. Sankce bude hrozit provozovatelům, pokud by se v jejich restauraci zdržovala opilá mládež.

Novinkou v ochraně dětí a mládeže před tabákem je zákaz vstupu lidí mladších 18 let do stavebně oddělených veřejných prostor, třeba zábavních podniků či letištních hal, kde bude nadále kouření povoleno. Velkoplošné prodejny musejí mít pro nabídku alkoholu a kuřiva oddělené regály, nadále tedy budou cigarety například u pokladen. Zákaz kouření platí ve školách, úřadech, zdravotnických zařízeních, včetně venkovních prostor, nově by byl třeba i na dětských hřištích.

Zakázán má být zásilkový prodej alkoholu a kuřiva po internetu. Prodejce bude muset zajistit, že zboří předá pouze člověku staršímu 18 let.

Alkohol by se nesměl prodávat na tržištích s výjimkou příležitostných trhů, výročních oslav a kulturních akcí.

Záchytka bude nově definována jako zdravotní služba. Pobyt opilých dětí na záchytce se má hlásit pediatrovi, rodičům a orgánu sociálně právní ochrany. U ohrožených závislostí by následovala léčba.

Doposud vždy zpřísnění tabákové legislativy zabránila tabáková lobby, která k tomu využila nesouhlasu majitelů restaurací. Ti se obávají, že jim klesnou tržby. Praxe z ciziny, ale i řady českých restaurací ukázala, že po zákazu kouření tržby naopak stouply.
______________________________________________________________

2 komentáře: