pondělí 13. května 2013

Zachraň jídlo

Tak se jmenuje skupina, kterou tvoří několik přátel. Vznikla ve snaze upozornit na problém plýtvání jídlem, protože jde o velký nešvar naší společnosti, o kterém se moc nemluví. Většina z nich působí v neziskových organizacích nebo má vlastní projekty s cílem rozvíjet občanskou společnost.

Na jejich webu se můžete dočíst také o Hostině pro tisíc, což je na září připravovaná akce. Alespoň doufám, že na letošní září, protože nikde nezmiňují žádný časový údaj, který by napověděl, nakolik je ta informace aktuální. =) Nicméně se jedná o jednodenní happening. Skupina Zachraň jídlo chce využít suroviny, které by jinak přišly vniveč kvůli nevyhovujícím estetickým nárokům nebo blížící se době spotřeby a připravit hostinu pro všechny kolemjdoucí - zdarma. ;)

Fakta aneb co člověka nenechá v klidu spát

podle OSN ...

- v popelnicích skončí až 1,3 miliardy tun jídla ročně ! Tzn. 1/3 všech vyrobených potravin v hodnotě téměř 20 bilionů korun

- v Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok

- v bohatých zemích, mezi něž se řadíme, může za plýtvání přílišné nakupování nebo zbytečně velké porce či nesrozumitelné označování data spotřeby

podle FEEDING THE 5000 ...

24% až 35% jídla ve školních jídelnách skončí v koši

- až 8,3 milionu hektarů půdy je zapotřebí k produkci masa a mléčných výrobků, které přijdou ročně vniveč v britských a amerických domácnostech, obchodech a restauracích

- v UK je v supermarketech odmítání 20% až 40% ovoce a zeleniny, jejich tvar totiž nesplňuje estetické standardy supermarketů

podle LOVE FOOD hate waste o britských domácnostech ...

- více jak 50% jídla, co se vyhodí, pochází právě z domácností

- plýtvání stojí rodinu s dětmi v přepočtu cca 20 400 Kč ročně (680 liber), bezdětné rodiny 14 400 Kč (480 liber)


Partneři projektu: Česká Federace potravinových bank, Glopolis, EPS (Ekologický právní servis)

            



Žádné komentáře:

Okomentovat