neděle 19. května 2013

Moje vlastní zamyšlení nad tím, čím se vlastně krmíme

V minulém příspěvku jsem se odvolala na tento ... viz: "Další štítek věnuji všem článkům, které mají jakoukoliv spojitost s jídlem a stravováním (K snědku). Proč, to vysvětlím v článku příštím."

JÍDLO ... CO jíme, JAK ho připravujeme a hlavně ODKUD ho získáváme ?

Podle mě si tohle téma zaslouží hodně velkou pozornost ... Přijde mi jako obrovský paradox, že taková spousta lidí se stará o své tělo zvnějšku, ale nepovažuje za důležité se o něj starat zevnitř. Všichni řeší módu, do čeho se navléct, jak vypadat sexy a trendy - jak mít bezva sestřih a úžasný odstín barvy na vlasy - jak se dokonale nalíčit a napatlat vším možným od hlavy až k patě. A titíž lidé jsou pak schopní "jít do mekáče".

V dnešním světě je tak jednoduché zapomenout - nechat se unášet proudem - a hlavně přestat používat rozum. Daleko důležitější než to, jak vypadáme zvenku, je přece to, co do sebe vpravujeme v podobě jídla a pití. Protože špatný odstín rtěnky nás nezabije, ale geneticky modifikované potraviny - výrobky nacpané zdraví škodlivýma éčkama - slazené limonády a cola (které neuhasí žízeň, ale nacpou do lidí další a další cukry) - potraviny, léky a dokonce i krémy vyzbrojené nanočásticemi (o jejichž dopadu na lidské zdraví se zatím nic neví a přesto výrobci neváhají v jejich okamžitém použití, bez předchozího testování ... však ono se po čase ukáže, jestli to zabije více či méně lidí, že) ... zkrátka všechny tyhle "věci" by mohly.

Znehodnocujeme svou vlastní potravu a jako vrchol hlouposti ji pak šoupneme do mikrovlnky, která ozařováním dorazí i ty poslední vitamíny, které by do té doby nedejbože přežily.

Neměly bychom snad přijímat potravu bohatou na živiny, plnou vitamínů a ostatních zdraví prospěšných látek? ... Naše společnost se kupodivu spokojila s konzumací mrtvého jídla. A tím mrtvým jídlem mám na mysli vše - od masa (kvůli kterému krutě a nelidsky zacházíme se zvířaty), přes ovoce a zeleninu (které na pultech v supermarketu mají už jen zlomek svého původního množství vitamínů), až po ostatní produkty (jako kečupy, konzervy, smažené hranolky, zmražené polotovary - viz. rozmražené a dopečené pečivo v pekárnách supermarketů; hotové omáčky, brambůrky, rádoby zdravé snídaňové müsli, které je ve skutečností jen další sladkostí a tudíž cestičkou pro příjem dalších cukrů atd.).

A to nemluvě o tom, jakým otřesným způsobem si vlastně jídlo opatřujeme! Chováme kuřata nahňácaná v obrovských farmách, kam nepadne ani paprsek slunečního světla, dopujeme je, aby vyrostla v co nejkratší době, kvůli tomu se nemohou vyvinout a neudrží se na vlastních nohou. O lepších podmínkách vepřů a krav si nedělám žádné iluze. Omráčené kusy zvířat pak jedou na běžícím pásu - doslova - a zaměstnanci z nich odřezávají kusy masa. Vše se děje mechanicky, bez rozmyslu, nevědomě a stále dokola.

Kam se poděla ta doba, kdy lidé pěstovali ovoce a zeleninu a brambory pro svoji vlastní spotřebu? Kdy chovali slepice, pár ovcí, koz a dvě krávy? Kdy si pro vodu chodili do studny? Kdy pro sebe a svoji rodinu chtěli potraviny co nejkvalitnější?

Dnešní doba se točí kolem peněz a moci. Lidé zaslepení leskem zlata a omámení sladkou příchutí moci se už  zřejmě neštítí ničeho ... viz. společnost Monsanto.

A proto si říkám, že by se o tom mělo mluvit. Když se o problémech bude vědět a hodně mluvit, máme naději, že se postupně, krůček po krůčku, budou i řešit.








4 komentáře:

  1. Marti pravdu díš, ale v dnešní době je to těžké ... ono i kdybys chtěla pěstovat a chovat svoje, víš kolik škodlivin už je jenom v samotné půdě? A taky bys musela bydlet někde v baráku s pozemkem, abys to všechno mohla realizovat, protože v truhlíku na balkóně se asi brambory nevypěstují. Pro chudší lidi jsou dražší, ale o to zdravější potraviny, nedostupné. Prostě začarovaný kruh!

    OdpovědětVymazat
  2. Já vím... Ale i ze začarovaného kruhu se dá udělat úkrok stranou. Není to snadné, ale ani nemožné. A prvním krokem ke zlepšení je uvědomění si problému. Když lidi procitnou a začnou se o takovéto věci více zajímat, postupně se to zlepší. Změna bude nevyhnutelná. A v první fázi, jak už jsem psala, by se o tom mělo mluvit - hodně. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Není to zase tak nemožné - přibývá farmářů, u nás na malém městě v severozápadních Čechách otevřeli nedávno prodejnu přímo na náměstí - sezónní ovoce, hlavně jablka od pěstitele ze sousedního města, ceny jsou nižší než v marketu. Asi 5 km od nás je statek, odkud od loňska bereme brambory (na uskladnění stály jen 3 Kč, protože nebyly na pohled dokonalé), česnek, na konci zimy dokonce poráželi a nabídli nám hovězí maso - ceny také srovnatelné. Snažím se vařit i péct z čerstvých surovin, peču i kváskový chleba a není to zdaleka tak složité, jak to na první pohled vypadá. A jsem ráda, že se o tom mluví a přibývá lidí, kterým není jedno, co jedí.

    OdpovědětVymazat
  4. To strašně ráda slyším ! :) Já studuji v Plzni a poslední dobou se čím dál více daří farmářským trhům. Máme už dva farmářské obchody. A v Kollárově ulici (naproti menze) letos dokonce otevřeli další krámek, kde se dají koupit podobné produkty. :)

    http://www.farmarsky-obchod.cz/

    OdpovědětVymazat