středa 15. května 2013

Francie požaduje upozornění na nanočástice ve výrobcích

Francie se stala první evropskou zemí, která vyžaduje od výrobců, aby upozorňovali na obsah nanočástic - extrémně jemných zrnek, jež jsou čím dál tím častější složkou léků a dalších spotřebitelských výrobků.

Francie toto rozhodnutí, které vstoupilo v platnost k 1. lednu 2013, zdůvodnila skutečností, že o zdravotních dopadech nanočástic se toho zatím ví jen velmi málo, napsala agentura AFP.

Výrobci musí ohlásit použití nejméně 100 gramů nanočástic v produktech vyrobených, dovezených nebo distribuovaných ve Francii v roce 2012, oznámilo francouzské ministerstvo životního prostředí. Oznámení musí být zveřejněno na k tomu určené internetové stránce do letošního 1. května a týká se částic s průměrem od 1 do 100 nanometrů (miliardtin metru).

V tiskovém prohlášení ministerstvo uvedlo, že tento požadavek je preventivním opatřením s ohledem na to, že "možná rizika nanomateriálů stále nejsou dostatečně známá".

Nanočástice se používají čím dál častěji - například v podobě oxidu titaničitého v pilulkách, aby pomáhaly jejich požití - anebo v potravinách, kde slouží jako stabilizátory - či brání vysychání tekutin a krémů.

Některé studie už naznačily, že by nanočástice mohly mít zdraví škodlivé účinky, ovšem jejich rozsah je zatím malý a závěry nedostatečné.

V květnu loňského roku si německá vláda objednala velkou studii zdravotních rizik vyplývajících z nanočástic. Projekt, na němž by experti měli pracovat 4 roky, má stát dohromady 5 milionů eur.

Studie má především odhalit, jaké případné škodlivé účinky má vystavení organismu už velmi malým dávkám nanočástic. V budoucnu by tak mohly být stanoveny hranice maximální přípustné koncentrace nanočástic.
____________________________________________________________________

O problematice nanočástic a jejich případné škodlivosti se už napsalo vícero článků:

Žádné komentáře:

Okomentovat