neděle 9. prosince 2012

Čtyři dohody n°1

Čtyři dohody je název knihy, kterou napsal Don Miguel Ángel Ruiz. Autor nám v ní ukazuje cestu, jak dosáhnout osobní svobody skrze moudrost starých Toltéků. Radí nám, jak se zbavit množství malých dohod a přesvědčení, která jsme uzavřeli sami se sebou a s ostatními lidmi. Jak se oprostit od omezujících názorů a vytvořit si nové - své vlastní - takové, které nám nikdo nenaservíroval.

K tomu nám mohou pomoci čtyři dohody - doporučení, o kterých se rozepisuje Don Miguel Ruiz:
1. Nehřešte slovem.
2. Neberte si nic osobně.
3. Nevytvářejte si žádné domněnky.
4. Dělejte vše tak, jak nejlépe dovedete.

Pokud se jimi ve svém životě budeme řídit, zbavíme se odpovědnosti za utrpení druhých a dosáhneme tak vlastní integrity, sebelásky a vnitřního míru.

O knize Čtyři dohody se ale rozepíšu více jindy. Dnes chci vyzdvihnout divadelní představení, které na motivy této knihy zinscenovalo divadlo Vizita. V podání Jaroslava Duška je prostě úžasné a geniální. Navíc musím vyjádřit neskonalý obdiv jeho umění improvizovat a mistrnému humoru. 
Ráda bych pro pobavení některé úryvky citovala, ale ze dvou prostých důvodů to není možné. Jednak se hloubka žádného vtipu nedá zachytit v písemné podobě, a jednak bych těžko vybírala to nejlepší. Protože představení, ačkoliv trvá skoro dvě a půl hodiny, je výborné od začátku do konce.
Vřele doporučuji si ho alespoň poslechnout na youtube. =)

Žádné komentáře:

Okomentovat