pondělí 14. dubna 2008

Když se řekne ... krysa

Nedávno jsem si přečetla od Viktora Dyka Krysaře. Jde o celkem známou a poměrně oblíbenou knížečku, jejíž ústřední postavou je tajuplný muž. Putuje z jednoho města do druhého a zbavuje obydlené domy jejich nevítaných hostů - krys. Když ale dorazí do městečka Hammeln, potká zdejší děvče Agnes a už nikam nespěchá. Dny plynou, a protože krysař trochu neuváženě očistí město už v prvních dnech, začínají obyvatelé reptat. Krysařův pobyt se nelíbí zejména Kristiánovi. Právě on se postaví lásce krysaře a Agnes do cesty. Nakonec je krysař zklamán nejen Agnes, ale i současným světem. A stejně jako ho za tlumených tónů následují krysy, dokud řeka nepohltí poslední z nich, tak i obyvatelé města Hammeln kráčejí v jeho šlépějích ovládnuti mocnou silou píšťaly a nechají se zavést až do záhuby. Jediný Sepp Jörgen může vděčit osudu, který jej postihl. Dochází mu vše až o den později. Slyší proto krysařovo pískání, ale nepochopí, kam celý průvod směřuje. Druhý den se diví, kde všichni jsou, a teprve poté si uvědomí, co se stalo. I na něj začnou působit zvuky píšťaly. Lákají ho, aby následoval průvod. Z omámeného stavu jej však vytrhne pláč dítěte, které zůstalo zapomenuto v jednom z domů, a vrátí ho zpět do reality. Oba jsou tak ušetřeni.



Krysa je označení pro velké množství rodů hlodavců z podčeledí křečkokrys (Cricetomyinae) a pravých myší (Murinae). Obvykle máme ale na mysli krysu obecnou, nebo potkana, který je často za krysu obecnou zaměňován. Obojí patří do rodu Rattus.
Krysy jsou poměrně velcí hlodavci s dlouhým lysým ocasem. U krysy obecné je ocas delší než tělo, ale u dalších krys toto nemusí platit. Jsou to býložravci nebo všežravci. Velmi rychle se rozmnožují a bývají hojní, přesto se i mezi krysami nachází ohrožené druhy.
Na závěr krysa ve trojím pojetí:


1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat