pondělí 11. září 2006

O kávě


Narozdíl od posledních dvou příspěvků, ten dnešní bude zase tak trochu obyčejný... Mám totiž tolik všedních starostí, že na cokoli mystického mi bohužel nezbývá čas. Stěží jsem dočetla Celestinské proroctví od Jamese Redfielda... (o téhle knize se podrobněji zmíním v některém z příštích příspěvků).

Mé dnešní téma ale bude káva. Pro mnoho lidí je to každodenní "droga". Někomu pomáhá se ráno probrat, někomu zase neusnout. Já osobně jsem kávu nikdy nepila, protože se mi zdála odporně hořká (ačkoli byla s cukrem - zvláštní). Zlomové pro mě byly letošní prázdniny. Na english-campu byl totiž každé ráno výběr ze tří druhů pití - čaj, káva, mléko. Za nejschůdnější cestu jsem považovala čaj, ale brzo jsem změnila názor. Já si totiž na čaje moc nepotrpím a čaje tohohle druhu nemusím už vůbec... Abyste rozuměli, nemám ve zvyku měnit některé ze svých zavedených pravidel. A nepít kávu rozhodně zavedené pravidlo bylo. Proto nevím, zda ruka prozřetelnosti nebo prostě náhoda způsobili, že jsem si jednoho rána natočila kávu s mlékem a ta mi k mému překvapení zachutnala. Od té doby si příležitostně šálek kávy dopřeju a protože jsem se naučila nesladit, můžu si s čistým svědomím ještě něco sladkého zakousnout.

A teď trocha historie:
Káva je odvozena od slova qahwah, jednoho ze slov původně používaných pro víno. Kávová zrna byla pouze žvýkána, než se zjistilo, že mohou být semleta a vařena ve vodě. Nikdo neví, kdy a kde se káva pila poprvé, ačkoli se zdá, že plantáže kávy existovaly v Jemenu již v 6. století. Za onoho času patřil Jemen, s přístavním městem Mokka, k nejrušnějším místům světa. První zmínky o kávě se dochovaly v rozmanitých bájích a pohádkách. O objevitelích zázračných bobulí existuje řada mohamedánských legend, které přežily staletí a tradují se dodnes.

Legenda O Mohamedovi:
Jednou Mohamed vyčerpáním tvrdě usnul a nebyl schopen splnit své povinnosti. Archanděl Gabriel si toho všiml a snesl se z nebes probudit Mohameda a pomoci mu. Přinesl mu zvláštní, božský nápoj. Probudil ho a nabídl mu doušek kávy. Mohamed náhle ožil, vrátila se mu životní síla a v tu chvíli byl tak mocný, že dokázal "ze sedla sesadit na čtyřicet mužů a udělat čtyřicet žen šťastnými."

1 komentář:

  1. Rozhodne moc hezky napsany clanek a bezpochyby poucny. Díky, rád se dovídam nove, zvlaste, jedna-li se o tak rozsireny zivotabudic, jakym je kava. Ps: Kdybych si nedal rano v praci kavu, a ze si delam smrtaka, urcite bych usnul u PC :o)

    OdpovědětVymazat