středa 12. června 2013

Jeden svět n°2

Je festival určený dokumentárním filmům o lidských právech. Zmínila jsem se o něm v jednom z minulých příspěvků (Šmejdi).

Díky němu mají diváci možnost shlédnout opravdu (ale OPRAVDU) netradiční snímky.

Mě osobně některé z nich velmi oslovily a jednotlivé příběhy bych tady ráda vyzdvihla.

Ze všech letos přihlášených dokumentů jsem si jich nakonec vybrala "pouze" 36.

A abych případné čtenáře nezahltila, rozdělím je do 6 příspěvků po 6 dokumentech ...
___________________________________________________________________________

7. Intersexion
Podle statistik se více než 1 ze 2000 dětí rodí bez jednoznačného pohlaví. Od 50. let se tyto děti operativně "korigují" tak, aby odpovídaly ženskému nebo mužskému pohlaví. Intersexuální děti přesto, nebo právě proto vyrůstají s pocitem nenormálnosti. Autor filmu patří k aktivní skupině intersexuálních lidí, kteří se k vlastnímu osudu vyjadřují čím dál otevřeněji. Natáčí svědectví lidí z několika kontinentů. Všichni se museli celoživotně vypořádávat s tím, že neodpovídají dělení na dvě pohlaví, nebo museli napravovat důsledky fatálních rozhodnutí, která za ně udělali jiní.

8. Janova máma
Když chce jedenáctiletý Jan něco říct své mámě, musí to nahrát na diktafon a poslat jí záznam. Jeho máma je totiž už rok ve vězení a další rok a půl za mřížemi ji ještě čeká. Nizozemský dokument zachycuje citlivé téma vztahu matky a odloučeného dítěte. Přestože Jan svou matku navštěvuje a posílá jí "dopisy", není to totéž, jako když jsou spolu. Nejvíc ho trápí, jak se jí vlastně ve vězení žije.

9. Když se Hari ženil
Hari se živí jako taxikář v severoindické Dharamsale a připravuje se na sňatek s dívkou, kterou mu namluvil jeho otec. Tradice velí, že snoubenci se prvně smí vidět až ve svatební den, nikde ale není psáno, že by si nesměli telefonovat. Hari přemýšlí o tom, jak se svatbou změní jeho život, jak změní život své nastávající, která opustí svou rodinu, aby se jako všechny indické dívky stala součástí rodiny svého muže, jak on obstojí jako manžel a zda uživí své budoucí děti.

10. Když to praskne
Život v norském městečku Vik připomíná pohádku. Nádherná příroda, zodpovědná a pospolitá komunita, finanční zdroje z prodeje elektřiny z místní hydroelektrárny. Jediné, co zde chybí, je tunel, který by propojil obec s vedlejším městem. Na případu hospodaření radnice ve Viku autoři snímku poodhalili podstatu globálních trhů, kde je hlavní motivací okamžitý zisk bez ohledu na budoucnost. Současně zdůrazňují důležitost investic do zeleného rozvoje a snahu o ekonomickou udržitelnost.

11. Kung-fu babička
Ve slumu Korogocho v Nairobi v Keni se objevilo mnoho případů znásilnění starších žen. Místní mladíci, většinou pod vlivem drog a alkoholu, jsou kromě jiných předsudků přesvědčení, že sex se starou ženou léčí AIDS. Dokument sleduje skupinu starších žen, které se rozhodly společně se připravit na násilné útoky tréninkem sebeobrany.

12. Ledová rovnováha
Vrcholky And jsou pokryty ledovcem, který představuje hlavní zásobárnu vody v celé Jižní Americe. V důsledku klimatických změn se ledová masa za posledních 40 let zmenšila zhruba o třetinu a ubývá stále rychleji. I v tomto snímku vysvětluje problematiku řada odborníků, přináší však také četná svědectví o konkrétních dopadech těchto změn na život farmářů v horských oblastech ve všech latinskoamerických zemích od Kolumbie až po Argentinu. A jak dlouho potrvá, než důsledky pocítí i obyvatelé měst v nížinách?
_________________________________________________
Převzato a částečně pozměněno: Jedensvet.czFilmy A-Z

1 komentář: