středa 20. února 2013

Chytré mobily = hloupé děti

Doporučuji k přečtení úvahu Martina Pince nad tím, jak chytré mobily ohlupují děti. V tomhle směru opět zafungovala přímá úměrnost:

  "Čím chytřejší je mobil vašeho dítěte, tím hloupější je dítě samo."

2 komentáře:

  1. Já si myslím, že děti byly blbé vždycky, akorát dřív to nebylo na co svést :-D Když si vzpomenu na svou třídu na základce, neřekla bych, že tam byl větší podíl inteligentů než v průměrné třídě dneska. To, že si hrajou jinak než my, je otázka preference. Starší si vždycky myslej, že to, co dělali oni, bylo mnohem lepší, a nová generace je zkažená :-) I já si to myslím :-D Ale objektivně to tak vůbec nemusí být, takže kdo jsem, abych soudila, jak si chce nová generace hrát, žejo.

    OdpovědětVymazat
  2. Děti jsou děti, tu a tam dělají hlouposti a vyvedou nějakou tu neplechu, to bezesporu. Ale rozdíly v těch generacích přece jen jsou... Dřív si děti hrály v přírodě, spolu... Hrály si na něco, rozvíjely vlastní představivost, běhaly, skákaly, dováděly. Dnešní děti v drtivé většině případů ven moc nechodí (zčásti proto, že města jsou na hraní nebezpečná, plná aut, cizích lidí, cizích psů atd. - zčásti proto, že je to táhne k počítači). Dnešní děti vyrůstají přilepené k počítači a paří hry, které jim jejich tvůrci naservírovali.. Nějaké drobné výhody to asi i má (třeba si bystří pozornost)... ale těch negativ je podle mě více ... Ztráta kontaktu s přírodou, s kamarády, s rodinou. Sedět denodenně hodiny a hodiny v sedě u počítače, na úkor zdravého pohybu, odbývat všechno ostatní (od jídla, pití, po spánek)... Takové děti se uzavřou do virtuálního světa a raději žijí v něm, než doopravdy. To je pro mě prostě signál, že něco děláme špatně. Sice přichází nová a nová zlepšení - technika jde neuvěřitelně kupředu, ale za jakou cenu ?

    OdpovědětVymazat