pondělí 26. listopadu 2012

Poselství od protinožců

V tomto autobiografickém románu shrnula americká lékařka, Marlo Morgan, jeden rok svého života, v němž spolu s domorodým kmenem putovala napříč Austrálií.

Ve svém vyprávění líčí, jak přijala pozvání od domorodců a z domnělého obřadu se vyklubala několika-měsíční cesta.
Dorazila do pouště a členové kmene ji přiměli, aby se vzdala všech věcí, které ji pojili s jejím světem. Zahalená jen do kusu látky prošla očistou a jejich putování mohlo započít... Nevěděla, kam jdou, ani jak dlouho to bude trvat. Ale cítila, že dostala jedinečnou příležitost, jak se dozvědět o jejich způsobu života. Den za dnem je mohla pozorovat a učit se od nich, jak žít v naprostém souladu s přírodou... jak přežít i v těch nejnehostinnějších podmínkách... a jak je jejich duchovní svět mnohem hlubší než v naší "moderní" a "civilizované" společnosti.

Uvědomila si, jak nesmyslné jsou hodnoty konzumního života a myšlenkové pravdy, které nám jsou vtloukány po několik let ve škole do hlavy. Díky domorodcům se jich mohla zbavit a oprostit se od nynějšího způsobu žití... Od života, kdy si lidé ve své hlouposti servírují toxická jídla... kdy na úkor rodiny tráví veškerý svůj čas v práci, aby pak paradoxně právě rodině mohli "vynahradit" všechny ty promarněné chvíle... kdy sami sobě jako lidstvu podřezáváme větev tím, že už desítky let soustavně ždímáme naši planetu bez ohledu na následky...

Tvrdíme, že MY jsme civilizovaní a DOMORODCI jsou divoši. Domorodý kmen v Austrálii, který si říká Opravdoví lidé, považuje NÁS za mutanty. ... Upřímně? Nepochybuji o tom, že by neměli pravdu. Natolik jsme "zmutovali" a odklonili se od původního záměru, že už si to většina z nás ani neuvědomuje. A když se  pak někomu podaří otevřít oči a pochopit, setká se s nepochopením ostatních.

Žádné komentáře:

Okomentovat