sobota 17. listopadu 2012

El Camino de Santiago

El Camino de Santiago (Svatojakubská pouť) svého času označovala jednu ze tří nejznámějších poutních cest vykonávaných křesťany. Poutníci z celého světa se vydávali na cestu, na jejímž konci je vítala katedrála v Santiagu de Compostela. Podle tradice v ní byly (a dosud jsou) uloženy ostatky svatého Jakuba, Kristova učedníka.

Legenda praví, že byl svatý Jakub Starší (jakožto jeden z Kristových učedníků) poslán konat misijní činnost na Pyrenejský poloostrov. Po návratu do Jeruzaléma byl popraven, ale jeho ostatky byly přeneseny zpět do místa jeho misijního působení. Ukrytý hrob prý nalezl v roce 835 biskup Theodomir z Iria Flavia. A to díky zářícím hvězdám, které mu ukázaly cestu. Na místě Jakubova hrobu byl vystavěn kostel, dnešní katedrála, která se díky ostatkům Svatého stala poutním místem.

První zmínka o vykonané pouti pochází z roku 951. Od té doby ji podstoupily miliony lidí. Vlny přicházejících poutníků odrážejí postupný vývoj Evropy. Zprvu se tato pouť těšila poměrně velké oblibě a lidé ji podstupovali především z náboženských pohnutek. Ve středověku se stala dokonce povinností každého křesťana, podobně jako muslim je povinen vykonat pouť do Mekky. Během zuřících válek se počty poutníků znatelně snížily, nikdy ale tato pouť nevymizela úplně. Zájem o svatojakubskou cestu začal opět vzrůstat poté, co byla v roce 1993 přidána na seznam světového dědictví.

Zajímavosti:
1. Symbolem poutě se stala mušle hřebenatka, Od roku 1987 funguje celý systém směrových značek s tímto symbolem.
2. Jacobeo (Svaté roky) jsou ty, jejichž 25. červenec připadá na neděli. Podle statistiky se počet poutníků vždy mnohonásobně zvýší.
3. Ve 12. století sepsal Aymeric Picaud (sekretář papeže) první manuál pro plahočící se poutníky.
4. Dnešní poutníci si ve výchozím místě zakoupí credencial - pas, do něhož postupně sbírají razítka a mají tak nárok na ubytování v albergues (speciálních ubytovnách pro poutníky). Pokud ujdou nejméně 100km, nebo na kole ujedou nejméně 200 km (a doloží příslušná razítka), obdrží v Santiagu certifikát, potvrzení o vykonané pouti psaný v latině.
5. V Santiagu de Compostela cesta nutně nekončí. Poutník, který pokračuje dál, dojde až na pobřeží, do 100 km vzdálené Finisterre. Ve středověku ji lidé považovali za konec světa, odtud pochází i název (finis terrae).
6. Svatý Jakub se stal patronem všech poutníků.
7. O caminu byl v roce 2010 natočený poměrně hezký film - Pouť.

Žádné komentáře:

Okomentovat