čtvrtek 17. června 2010

Mandala


Slovo mandala ( मण्डल ) pochází ze sanskrtu a znamená kolo, kruh, nebo i střed. Jde o harmonické spojení kruhu a čtverce. Symbolizuje cestu (mandalu lze vnímat od středu ven nebo naopak), učitele (skrze ni objevujeme sami sebe), léčitele (dokáže zklidnit zjitřenou mysl a dobýt energii), příležitost (jak projevit emoce) a návrat (ke hraní, znovu se stáváme dítětem).

Pískové mandaly vytvářejí tibetští mniši tak, že umisťují miliony barevných zrníček do složitého geometrického obrazce, který je popsán v budhistických textech. Celý proces vzniku mandaly se mniši učí zpaměti i několik let.
Poté, co je do mandaly umístěno poslední zrníčko, začne probíhat rituální obřad zasvěcující mandalu příslušnému božstvu jako jeho sídlo. Několik dnů pak mniši prostřednictvím modliteb a meditací žádají od přítomného božstva o vyplnění různých duchovních proseb. Na konci božstvo požádají, aby mandalu opustilo a vrátilo se do "čisté země". Okamžitě po jeho odchodu je mandala zničena. Tato část obřadu symbolizuje jeden ze základních budhistických principů - že vše je pomíjivé.

Žádné komentáře:

Okomentovat